Selecteer een pagina

De Ambassade

In het prachtige, historische Statenkwartier in Den Haag, nabij het Congrescentrum, komt in een volledig gerenoveerde, begin twintigste-eeuwse, neoklassieke villa de nieuwe ambassade van Saoedi-Arabië. Op hetzelfde perceel verrijst het nieuwe consulaat. Het ontwerp van de beide gebouwen wordt gekenmerkt door een klassieke architectuur: het Hollands neo classicisme van de villa wordt gecombineerd met Arabische classicisme van het nieuwe consulaat.

De villa, ook wel Villa De Kempenaer genoemd, is in de zogeheten ‘Um 1800’-stijl ontworpen door de Nederlandse architect J. Mutters (1858-1930). Tot voor kort was de villa in gebruik als woonhuis. Nu wordt het in oude glorie hersteld en krijgt het gebouw zijn nieuwe bestemming.

Uitgangspunt van het nieuwe ontwerp van Villa De Kempenaer is een mengeling tot stand te brengen van Nederlands neoclassicisme en op Arabië geïnspireerde interieurarchitectuur. Bij de herbestemming van de villa tot ambassade is het doel het originele karakter van het statige exterieur volledig terug te brengen. Het interieur ondergaat een verandering die past bij de representatieve functie van de ambassade en bij de ‘Um 1800’- stijl. In het interieur, met name op de begane grond, zijn veel oorspronkelijke details bewaard gebleven: van de sierlijke cassette plafonds tot het wandstucwerk met Balinees-Oriëntaals geïnspireerde motieven. Pilasters, balkons, kolommen en kapitelen van de villa zijn gemaakt van Franse kalksteen.

Aan de andere zijde van hetzelfde perceel wordt het nieuwe consulaat gevestigd.
Het consulaat, dat vooral een publieksfunctie heeft, wordt gekenmerkt door een sobere, klassieke architectuur met krachtige Arabische invloeden, zoals de rijk geornamenteerde erkers op de eerste verdieping. Het nieuwe consulaat is ontworpen vanuit een reeds bestaand rechthoekig gebouw, dat volledig tot op het betonskelet is gestript. De bezoekers betreden het gebouw via een patio, die wordt gedomineerd door elementen uit de op Arabië geïnspireerde architectuur. De gevelbekleding wordt gemaakt van dezelfde kalksteen die is toegepast in Villa De Kempenaer. De plint, de kozijnen en de elegante erkers worden uitgevoerd in wit staal.
Beide gebouwen – ambassade en consulaat – worden met een glazen passage verbonden.

Tekeningen: Federica Meneguzzo
Impressies: Martijn Nawroth
© WAM architecten