De Cinema

De Cinema

Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa.
De bioscoop zal de kwaliteit van het uitgaansgebied in het historisch centrum verder versterken.

De locatie is gelegen tussen het Theater en Paleis van Justitie.
De strook met bijzondere gebouwen wordt gecompleteerd door het Fries Museum. Alle gebouwen in deze zone hebben elk een sterke, eigen identiteit.
Het bestemmingsplan vraagt ook voor de locatie van de bioscoop om een gebouw met een eigen identiteit.

Het ontwerp voor de bioscoop is een introductie op de illusoire wereld van de film. In de illusie reiken film en architectuur elkaar de hand. De expressie van het gebouw is een menging van sharp en soft bodies, samengebracht in één gebouw. Aan het Zaailand staat het volume aan de straat, aan het Ruiterskwartier oogt het als dierlijke lichamen, provisorisch ondersteund door krukken die Dali welgevallig zouden zijn, een barok en surrealistische compositie.
Traditioneel is het historisch centrum een stad opgebouwd uit baksteen. Het gebouw voegt zich naar de morfologie en het traditionele materiaal en onderscheidt zich door de vorm en de associaties die deze oproept.

Impressions: Antonio Maesano
© WAM architecten/ EUP-design