Wonen aan de Leidse Sterrewacht, met uitzicht op het oudste nog werkende universiteitsobservatorium ter wereld. Hier worden al eeuwenlang hemellichamen bekeken en bestudeerd. Planeten en sterrenbeelden zijn opgenomen in het nieuwbouwproject aan de Witte Singel dat wordt gevormd door een woontoren met veertien appartementen, drie cottagewoningen en een hedendaags hofje met twaalf stadswoningen en een poortgebouw, dat de toegang vormt tot het observatorium.
Een aantal typologieën is met elkaar verbonden tot een aangename enscenering, met uitgesproken vormen en afwisselende materialen zoals baksteen en hout. De gevels van de woningen zijn rijkelijk gedecoreerd met kleurige planeten en sterrenbeelden die verwijzen naar de genius loci. Plekgebonden ornamentiek. Ze zijn gefabriceerd door Tomaello, een Italiaanse firma die zich in 1924 vanuit Venetië in Vlaardingen vestigde. De decoratieve elementen zijn duurzaam en kleurvast want ze worden niet gemaakt van gepigmenteerd beton maar met een natuursteentoeslag, als ware het sterrenstof.
Het complex biedt een verrassend maar tegelijkertijd vertrouwd aanzicht. Elementen uit het verleden zijn op natuurlijke wijze in de setting geïncorporeerd. Zo zijn de cottages die al aan de singel stonden, voortgezet in de nieuwbouw en heeft de markante toren van het complex nagenoeg hetzelfde volume als het oorspronkelijke bouwwerk, de Kaisertoren. De oorspronkelijke entreedeur en twee gevelstenen uit 1876 met de opschriften ‘zoötomisch’ en ‘laboratorium’ passen naadloos binnen de schijnkolommen in de gevel.
De sierbetonnen planeten maken de geleding van de toren zichtbaar. Deze verhalende versiering versterkt de compositie en onderstreept het karakter van dit bijzondere project, dat zich kenmerkt door tweerichtingsverkeer. Deze hedendaagse architectuur verbindt zich op een organische wijze met historische kwaliteiten. Ook dat is Fusion architectuur.