Selecteer een pagina

De Moskee

De opgave voor de Essalam Moskee omvat een gebedsruimte voor 1500 personen en verschillende multifunctionele ruimten voor administratie, educatie, culturele evenementen en sociale activiteiten. De Essalam Moskee is gelegen aan het Varkenoordse park, nagenoeg in de as van de Laan op Zuid. Aan de zuidwestzijde grenst het gebouw aan de multiculturele woonwijk Feijenoord.

Het gebouw bestaat uit drie aan elkaar geschoven ruimten: het prominente entreeportaal aan de westkant, de hoofdruimte in het midden en de halfronde mihrab (gebedsnis die de richting van Mekka aangeeft) aan de zuidoostzijde. De drie ruimten worden bekroond met koepels. Aangezien de beschikbare locatie 800 m2 groot is en het programma van eisen 2600 m2 omvat, is gekozen voor een verticale organisatie van het gebouw. De moskee telt daardoor vier niveaus. De begane grond heeft een niet-religieuze bestemming en omvat wasruimten voor mannen, een winkel, een keuken en zalen voor gemeenschappelijke activiteiten. In de centrale vierkante ruimte op de eerste en tweede verdieping met balkon bevinden zich de gebedsruimten voor mannen, op de derde verdieping die voor vrouwen. Op deze etages zijn tevens een bibliotheek, de kamer van de imam, kantoren, klaslokalen en een gastenkamer gelegen.
De gebedsruimten staan met elkaar in verbinding door een vide en ontvangen licht via de grote, 25 meter hoge centrale koepel, die op vier kolommen rust. De twee minaretten zijn 50 meter hoog.
De Essalam Moskee bouwt in stijl voort op de traditie van de vijftiende-eeuwse mammelukse architectuur te Caïro.
Het gebouw is bekleed met gekleurde natuurstenen platen en heeft accenten in genuanceerde blauwgrijze steen.

Fotografie: Ossip van Duivenbode
© Molenaar & Van Winden, architecten