Selecteer een pagina

Het plan De Oriënt is ontworpen op een driehoekig terrein in de steden-bouwkundige structuur. Het blok wordt begrensd door een nieuwe autovrije laan , de Morgen-zonlaan , de Graskopstraat en de Kempstraat. Door de typologie van het gesloten bouwblok conformeert het blok zich aan de structuur van Transvaal.

Het plan bestaat uit 73 eengezinswoningen van drie of vier bouwlagen, 16 appartementen in de punt en 11 kleinere portiekwoningen. Daarnaast bevindt zich op de begane grond van de punt 650 m2 commerciële ruimte.
Het binnenterrein bestaat uit twee semi-publieke binnenhoven, waarvan de grootste samen met de terrassen van de eengezins-woningen op de eerste verdieping is gelegen. Hieronder bevindt zich een gebouwde parkeervoorziening voor 150 auto’s.

De architectuur staat ten dienste van die van het blok, waarbij de gevels verbijzonderd worden in de zichtlijnen vanuit de aangrenzende straten.
De punt van het blok aan het plein met de Julianakerk vraagt door zijn vorm en plek in de stad om een bijzondere uitwerking. Met een extra verdieping, ornamentiek van de buitenruimtes en een commerciële voorziening op de begane grond is deze punt het visitekaartje van het plan aan de stad.

Het project won de NEPROMprijs 2013

Fotografie: Luuk Kramer
Kunst in koepels: Pepijn van den Nieuwendijk
© Molenaar & Van Winden, architecten/ WAM architecten