Selecteer een pagina

De Waterhof

Nieuw Vreeswijk is de naam voor een oud havengebied en voormalig bedrijventerrein aan de kruising van het Merwedekanaal met de Vaartse Rijn.
Het stedenbouwkundige plan voor deze woning-bouwlocatie is van Giorgio Grassi en uitgewerkt door De Nijl Architecten. Het deelgebied De Waterhof omvat een serie eengezinswoningen van drie lagen rondom een U-vormig haventje met hof. Hoogteaccenten bevinden zich ter plaatse van een doorgang of met appartementenblokken op de kop van de haven.

Kern van het ontwerp is de woningwanden rond de hof tot één geheel te brengen en de individualiteit van elke woning uit te drukken. De hofwoningen kregen daarom standaard langskappen. Variatie in woninggrootte werd gevonden in de beukbreedte bij een gelijkblijvende woningdiepte en afwijking in de hoogte van de topgevel in het geval van bredere gevels.
Elke woning biedt de mogelijkheid op de begane grond of op de verdieping te wonen, dan wel een combinatie van beide.
De individualiteit van de woningen is versterkt door verschillende kleurstellingen van het bas-reliëf in de voorgevels.
Naar voorbeeld van oude, robuuste vemen die in veel havenplaatsjes voorkomen, zijn de appartementen in een ensemble van drie ‘veemgebouwen’ ontworpen. Evenals hun voorgangers hebben ze grote, heldere en verticaal gelede volumes met hoge kappen. Doordat ze op de havenkop zijn gesitueerd en balkons op de hoeken hebben, bieden ze de bewoners rondom mooie uitzichten. De gevels zijn okergekleurd en gekaderd in een oranje-rode baksteen. Ze vormen een krachtig gebaar dat mooi contrasteert met de intimiteit van de hof.

Fotografie: Theo Baart
© Molenaar & Van Winden, architecten