Fusion

Fusion

FUSION
Pleidooi voor een sierlijke architectuur in een open samenleving

‘Fusion is geen stijl maar een houding; een strategie van de open geest, die geen taboes aanvaardt’, aldus architect Wilfried van Winden. De toenemende diversiteit van culturen en subculturen in de moderne samenleving vraagt om een nieuwe architectonische strategie. Fusion staat voor een inventieve wijze van mengen en verbinden van heden en verleden, van Oost en West, van traditie en vernieuwing, van high en low culture. Hiermee worden nieuwe expressies gemaakt die beantwoorden aan specifieke culturele en locale wensen en gewoonten. Het ornament – de sierlijke architectuur – levert hier wezenlijke bijdrage aan.

Met Fusion wil Wilfried van Winden het huidige architectuurdebat een ander accent geven en zo ruimte creëren voor een geestrijke en vernieuwende architectuur. Het Inntel Hotel te Zaandam, de Essalam Moskee in Rotterdam en het woningbouwproject De Oriënt in Den Haag zijn goede voorbeelden van Fusion uit zijn eigen werk.

In het rijkelijk geïllustreerde essay ‘Fusion–Pleidooi voor een sierlijke architectuur in een open samenleving’ staan ook veel ontwerpen van andere architecten, vormgevers en kunstenaars.