Het Uitvaartcentrum

Het Uitvaartcentrum

Het uitvaartcentrum De Laatste Eer omvat accommodatie voor het opbaren van overledenen, het houden van afscheidsceremonieën, condoleancebezoek en ruimte voor contemplatie. Ook bevat het uitvaartcentrum kantoor- en dienstruimten en een garage voor de statieauto’s. Een apart dienstcircuit geeft toegang tot de opbaarkamers.

Bezoekers betreden het uitvaartcentrum via een voorplein met platanen, dat ’s avonds stemmig is verlicht. Het gebouw wordt gekenmerkt door de bijzondere entree en de toepassing van een robuuste baksteen met metselwerkverband als een tweedstof.  Een serie opeenvolgende ruimten bieden een overgang  van de dagelijkse drukte naar een sfeer van rust en contemplatie.  De sfeer van het interieur is van een serene, milde monumentaliteit. Her en der in het entreegebied staan ranke zuilen, die vloeiend overgaan in het stucwerk van het plafond. De ruimte is licht en open, maar roept ook intimiteit en waardigheid op. Via de glazen lantaarn in het dak van de aula, de lichtstrook langs de buitenwand van deze ruimte en het koepels in het dak stroomt gefilterd, hemels licht binnen.

Fotografie: Tom Croes
©Molenaar & Van Winden architecten