Selecteer een pagina
Ontwerp voor een permanente uitspanning als vervanging van het semi-permanente pannenkoekenhuis Knus in het recreatiegebied Delftse Hout, met inbegrip van verhuur van roeiboten en waterfietsen.

In het ontwerp ligt de nadruk op de versterking van het vakantiegevoel en de sprookjesachtige omgeving door gebruik te maken van on-Hollandse architectuur. De expressie houdt het midden tussen een Amerikaanse prairiebungalow en een Noorse berghut. Het houten gebouw ligt bij de langgerekte vijver die in verbinding staat met het grote meer van de Delftse Hout. De plattegrond bestaat uit een diagonaal door elkaar geschoven vierkant en kruisvorm, waardoor een achthoekig middendeel ontstaat. Vier hoeken daarvan zijn verlengd met rechthoekige kamers: twee daarvan zijn bestemd om in een eigen nis grote gezelschappen te ontvangen. In de twee andere bevinden zich de toiletten en de keuken. In de open ruimte boven de bar bevindt zich een speelhoek voor kinderen. In het verlengde van de keuken ligt het botenhuis.
Veranda’s vullen op de begane grond de buitenruimte tussen de vier uitgebouwde hoeken. De constructie van het gebouw bestaat uit gelijmde houten spanten waarop een houten, piramide-vormige dakconstructie is gezet die eindigt in een transparante glazen punt. Ramen in de gevel en het dak bieden een fenomenaal uitzicht op de weelderige, parkachtige natuur. Een glasstrook scheidt de gevel van het dak en zorgt voor lichttoetreding en ruimtelijkheid in het interieur. De ramen in de gepotdekselde gevel op de begane grond zijn met luiken afsluitbaar, de veranda’s met schaarhekken. Opmerkelijk is het zeer uitgesproken dak, dat is bedekt met grote platen leisteen.

Fotografie: Tom Croes, Koos Bommelé
© Molenaar & Van Winden, architecten