Over WAM architecten

In 2009 is Wilfried van Winden het nieuwe architectenbureau WAM architecten getart. WAM architecten is gevestigd in een voormalig schoolgebouw, vlak bij het historische centrum van Delft.

WAM architecten is een jong bureau, dat desondanks kan buigen op ruim 30 jaar ervaring op het gebied van publieke en private gebouwen en infrastructuur studies. Samen met een team toegewijde internationale professionals werkt WAM architecten aan uiteenlopende projecten die een wezenlijke bijdrage leveren aan de inclusieve samenleving.

Visie

Het bureau kenmerkt zich door een onderzoekende houding, inventiviteit, plezier en bevlogenheid, waarmee het in samenspraak met de opdrachtgever mooie gebouwen en omgevingen wil realiseren. Dat kunnen kleine interventies zijn, zoals een portaal, of heuse blikvangers, zoals het inmiddels wereldberoemde Hotel in Zaandam. WAM architecten hanteert daarbij niet één stijl die altijd en overal geldig is. Tezamen met de opdrachtgever ensceneert WAM architecten een omgeving of  een gebouw, dat prettig en mooi is en dat perfect past in de beoogde sfeer.

Circulair denken en duurzaamheid zijn geïntegreerd in de ontwerppraktijk. Voor elke opgave worden de ambities vastgesteld voor circulair en duurzaam doen. In het project Woodstick wordt de circulaire economie verbonden met de inclusieve samenleving door het realiseren van een  programma met bedrijven die producten en diensten leveren op basis van het upcyclen van reststromen gecombineerd met een woonprogramma op basis van een inclusieve en sociale samenleving.

Voor het project de Professor Schoenmaker Plantage (AM) zijn alle woningen Nul Op de Meter gemaakt. Het thema bedacht door supervisor Dick van Gameren (Mecanoo)  is hier de nieuwe Delftse School.  Het stedenbouwkundig plan wordt gekenmerkt door intieme autovrije straatjes en pleinen. Een fusion van heden en verleden.

Fusion

Fusion  is het kernbegrip en de benadering van waaruit WAM architecten werkt. Fusion is geen stijl maar een houding. Het is een strategie van de open geest, die geen taboes aanvaardt. De toenemende diversiteit van culturen en subculturen in de moderne samenleving vraagt om een nieuwe architectonische strategie. Fusion staat voor een inventieve wijze van mengen en verbinden van heden en verleden, van Oost en West, van traditie en vernieuwing, van abstracte en figuratieve architectuur en van high en low culture. Hieruit ontstaan nieuwe expressies die beantwoorden aan specifieke culturele en locale wensen en gewoonten.

Het ornament – sierlijke architectuur – levert daar een fundamentele bijdrage aan. Vanuit de Fusion-opvatting bedenkt WAM architecten voor elke architectonische opgave een eigen, passende oplossing, met oog voor de stedenbouwkundige en maatschappelijke context.

Wilfried van Winden CV

Wilfried van Winden

is een Nederlandse architect die wereldwijde faam heeft verworven vanwege zijn iconische ontwerp voor het Hotel in Zaandam. Het hotel is een treffend voorbeeld van de fusion architectuur die hij bepleit.

Opleiding en belangrijkste werken

Wilfried Van Winden studeerde architectuur aan de Technische Universiteit Delft Delft University of Technology. Hij was in 1985 medeoprichter van het bureau Molenaar & Van Winden architecten in Delft.

In 2009 heeft hij dit bureau verlaten om zijn nieuwe bureau te beginnen: WAM architecten. Behalve het hotel in Zaandam behoren tot zijn belangrijkste werken de grootste moskee van Nederland, de Essalam Moskee te Rotterdam, het woningbouwcomplex De Oriёnt in Den Haag, De Marquant in Breda en de ambassade voor Saoedi-Arabiё in Den Haag.

Het hotel is genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2011.In 2013 heeft het project De Oriënt de nationale Neprom-prijs gewonnen.

Onderzoekend en kritisch

Wilfried van Winden heeft veel onderzoek gedaan en artikelen en essays over uiteenlopende onderwerpen geschreven. Een uitgebreide studie naar de esthetische principes van het snelwegontwerp in Duitsland en Nederland resulteerde ondermeer in de publicatie – met co-auteur Wim Nijenhuis- van het boek De Diabolische Snelweg ( Rotterdam 2007) en het essay The Diabolic Highway in het boek Flowscapes (Delft 2015)

In 2010 publiceerde Van Winden zijn essay Fusion: Pleidooi voor een sierlijke architectuur in een open samenleving (SUN Publishers, Amsterdam 2010).

Het essay is een pleidooi voor een decoratieve architectuur vanuit een menging van verschillende identiteiten en fenomenen. Fusion staat voor het mengen en verbinden van heden en verleden, van Oost en West, van traditie en vernieuwing, van high en low culture  en van abstracte en figuratieve architectuur. Daaruit ontstaan nieuwe expressies  die voldoen aan specifieke culturele en lokale wensen en die tegelijkertijd universeel zijn.

Lezingen, debat en tentoonstellingen

Wilfried van Winden geeft veelvuldig lezingen en is regelmatig te gast in debatten en bij symposia in binnen- en buitenland. Op uitnodiging van het internationaal gerenommeerde Lousiana Museum for Modern Art bij Kopenhagen in Denemarken heeft WAM architecten in 2011 een bijdrage geleverd aan de tentoonstelling  Frontiers of Architecture III Living: Homeland en lezingen gegeven in Kopenhagen.

In 2015 heeft hij deelgenomen aan een tentoonstelling in Belagrado (Serviё). In januari 2016 heeft hij zijn werk tentoongesteld in Mumbai (India).

Dit jaar zal zijn essay over “the Grand Central Terminal City New York”worden opgenomen in een Engelstalige bundeling van essays over stedenbouw van verschillende auteurs, onder redactie van Ton Schaap.

In september 2017 is Wilfried van Winden key-note speaker in Belgrado op de conferentie Keynote Talks-CaseThe Netherlands.